26 mei 2019
J.S. BACH

BWV 11 Lobet Gott in seinen Reichen

BWV 43 Gott fähret auf mit Jauchzen
Jacques Vanherenthals, leidingJacques Vanherenthals

Jacques Vanherenthals begint zijn muzikale loopbaan in 1969 als contrabassist bij de Antwerpse opera ( huidige Opera Van Vlaanderen) en vanaf 1973 bij het Symfonisch Orkest van de RTB waar hij vijftien jaar blijft.

In 1988 wordt hij directeur van de muziekacademie van Nijvel en een jaar later directeur van de academie voor muziek, woord en dans van Vorst, waar hij de leiding had tot juni 2011.

Parallel aan zijn activiteiten als virtuoos, componeert hij talrijke werken voor zijn instrument en richt in 1982 het contrabaskwartet van Brussel op waarmee hij gedurende tien jaar zowat driehonderd concerten geeft voor Jeugd en Muziek en talrijke andere in Louisiana, in Québec, in Ontario, in Frankrijk, in Italië en natuurlijk ook in België.

Zijn pedagogische vaardigheden worden uitgebreid door zijn aanstelling als assistent-leraar van kamermuziek aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel, en dit tussen 1984 en 2006.

Van 1987 tot 2005 is hij artistiek directeur en chef-dirigent van het ensemble “Koor en Orkest van de Kapel van de Miniemen” waarmee hij niet minder dan 160 cantates en alle grote koorwerken van J.S.Bach uitvoert in Brussel.

Hij is tevens stichter en artistiek directeur van het Orkestraal Ensemble van Brussel opgericht in 1994 met de medewerking van de contrabassist Eric Demesmaeker en Richard Dehon musicoloog.

Jacques Vanherenthals heeft al verschillende keren kunnen samenwerken met grote solisten als José Van Dam, François René Duchable, Aga Winska, Julia Migenes, Alain Carré, Marie Hallijnk, Didier Poskin, Lorenzo Gatto, maar natuurlijk ook met een hele reeks minder gekende namen, begiftigd met een even grote artiestenziel.


Rita Matos Alves, soprano

Aveline Monnoyer, alto

Teun Michiels, tenore

Stefaan De Moor, basso
Zondag 26 mei 2019 om 17u00
Sint-Jacob-op-Koudenbergkerk
Koningsplein 1,
1000 Brussel

Toegang tot de kerk

Vrije toegang